mandag den 25. april 2011

Danmark af Elisabeth Jerichau Baumann


Billedet Danmark fra 1851 forestiller en stolt dansk kvinde, med et svær i den ene hånd og Dannebrog i den anden. Hun står ude i naturen på den danske hede med vandet i baggrunden. Farverne der er anvendt er farve naturfarver.
Elisabeth Jerichau Baumann blev født den 27. november 1819 i Warszawa, Polen, og døde 11. juni 1881 i København, Danmark. Som 19-årige flyttede hun til Düsseldorf for at uddanne sig på kunstakademiet. I 1846 blev hun gift med J.A. Jerichau, hvorefter de bosatte sig i København. Hun havde svært ved at blive accepteret i det danske kunstmiljø, og fik ikke den anerkendelse hun ønskede. Derimod var interessen for hendes kunst langt større i Europa. Blandt de mest populærere malerier, skildrer hun 1840’ernes og 50’ernes portrætter og historiske genremotiver.
Inspirationen til billedet kommer fra den franske revolution, som vil skabe en national følelse, som billedet illustrerer. Gennem de sidste 150 år har kvindeskikkelser været stærke symboler på Danmark og danskhed. De kvindelige symboler er ofte de mest udtryksfulde, bl.a. fordi kvinder traditionelt tillægges et tættere forhold til naturen og følelser.Billedet symbolisere en kærlig varmhjertet dansk nation. Med sværdet i hånden forvandles hun til moder natur, en kampklar nordisk kvinde og et stærk symbol på et forsvarsberedt Danmark, som ikke vil lade sig byde hvad som helst.
Ironisk nok er det nationale billede, Danmark, malet af en polsk født kvinde.
Historisk set
I 1850’erne var Danmark ved at komme sig over en  økonomisk krise og godt på vej ind i industrialiseringen. Litterært set var vi på vej ind i det moderne gennembrud. Folket blev mere bevidste om demokrati og det at være selvstændig.  Billedet skildrer overgangen mellem romantikken og industrialiseringen. Billedet er ikke så realistisk, da det som sagt er en overgang til industrialiseringen, og der er mange romantiske træk i billedet, så som, kvinde, heden, moder natur.
Skrevet af Mette, Trine, Sahra og Ninna.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar